Expositie

'Uitgelicht'

Edwin Grissen (1972)

Edwin Grissen is in 1996 afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen, waarna hij zich voornamelijk profileerde als maritiem schilder.

Dit resulteerde in dreigende zeegezichten waarin schepen met man en muis dreigde te vergaan. Maar als je tegenwoordig zijn werk bij elkaar ziet zou je bijna kunnen denken dat het door verschillende kunstenaars is geschilderd. Grissen omschrijft zichzelf als natuurschilder met een grote liefde voor het landschap. “De natuur is mooi van zichzelf en ik probeer daar zo weinig mogelijk aan toe te voegen.” Je ziet daarom geen wandelaars in zijn bossen of op het strand. Alleen het licht is overduidelijk aanwezig, als een hoopvol teken. 

Groningen en de zee

Grissen schildert ook de stad Groningen graag. Op het goede moment en op de juiste plaats. Het tankstation aan de Turfsingel was tot voor kort zijn favoriete plek. En daarnaast de zee, die benadrukt het onvoorspelbare van de natuur. ”Wij zijn als het erop aankomt slecht opgewassen tegen deze oerkrachten. Mijn schepen kampen tegen dit natuurgeweld. In vroeger werk verging er ook wel eens een schip, maar tegenwoordig zoek ik meer het spanningsveld op.” Aldus Grissen.

Hero

Als laatste aanvulling op het werk is er nu ook de muis. Een incidenteel ontstaan karaktertje dat een plek in zijn wereld heeft veroverd. In tijd viel dit bijna samen met de geboorte van zijn dochter. Hero, zoals de muis intussen al geruime tijd heet, heeft een nieuwsgierige en onderzoekende geaardheid en gaat met zijn bravoure op de wildste avonturen. Hij is slim, doordacht en weet zich in elke situatie staande te houden. Ook hij is te vinden in deze expositie.

Meer informatie: edwingrissen.com