Onze historie
1969 - 2024
Martiniplaza in Groningen is de grootste evenementenlocatie van Noord-Nederland voor theatervoorstellingen, congressen (nationaal en internationaal), beurzen, entertainment en topsport. Jaarlijks ontvangen we ruim 500.000 bezoekers.
Martiniplaza zet Groningen op de kaart door unieke producties en evenementen te (laten) organiseren of te programmeren. De combinatie van gastvrijheid, een eigen cateringservice en de multifunctionaliteit maakt Martiniplaza geschikt voor zowel zakelijke bijeenkomsten als publieksevenementen.
Missie
Martiniplaza staat nooit stil. Als grootste en meest gastvrije venue van Noord-Nederland organiseren en faciliteren wij evenementen op het gebied van congressen, sport, beurzen, theater en muziek.
Visie
Wij blijven ons ontwikkelen als de onmisbare bestemming voor ontmoeting, plezier, groei en succes, in onze regio en ver daarbuiten.
Welkom in Groningen, welkom bij Martiniplaza
Onze historie
Wie Groningen zegt, zegt de Martinitoren. Maar wie Groningen zegt, zegt óók MartiniPlaza. Sinds de start als de Martinihal in 1969 is deze voorziening niet meer uit Noord-Nederland weg te denken. Als plek voor beurzen, theater, congres, sport en events heeft MartiniPlaza een aanbod dat breed aanspreekt - in Groningen, maar ook ver daarbuiten.
MartiniPlaza heeft als basisvoorziening op meerdere manieren waarde voor Groningen. Spin-off is er cultureel, sportief en vooral economisch. Berekeningen tonen een jaarlijkse opbrengst van zo’n 30 miljoen euro voor de stad en regio, goed voor zo’n 400 banen1. Daarbij is er, zeker nu soortgelijke spelers in het Noorden verdwijnen, boven Utrecht geen vergelijkbare voorziening te vinden. Op deze pagina vind je ons verhaal.
1969 | Bouw Martinihal
Eind jaren '60 ontstond Groningen ontstond de behoefte aan een groot beurs- en tentoonstellingscomplex. In opdracht van de Gemeente Groningen werd de Martinihal gebouwd, aan de rand van de A7 en het Groninger Stadspark. In de Martinihal, geopend in augustus 1969, konden grote beurzen en manifestaties worden georganiseerd waardoor consumenten uit Noord-Nederland niet meer naar het westen hoefden af te reizen.
1971: Bouw Evenementenhal
Pal tegenover de Martiniplaza is in 1972 de Evenementenhal geopend. Met een vaste tribune bood deze multifuntionele hal ruimte aan topsport, popconcerten en congressen. In de Evenementenhal werden ook de grote ‘Hilversumse’ TV-Shows als de Honeymoonquiz, Stuif Es In en De 123-Show opgenomen. Basketbalclub Donar uit Groningen speelde haar thuiswedstrijden in de evenementenhal.
1981 | Bouw Borgmanhal
Met de bouw van de Parkhal werd in 1981 de expositieruimte met 3000 m2 uitgebreid. Deze L-vormige hal, langs twee zijden van de Martinihal, is later vernoemd naar Henk Borgman, oud-directeur van Martiniplaza. De Borgmanhal wordt vooral gebruikt voor beurzen en exposities, vaak in combinatie met Expo 1, de grootste ruimte van de Martinihal.
1991: Bouw Springerzaal en upgrade
In 1991 werd de evenementenvleugel uitgebreid met de bouw van de Springerzaal. Een luxe congreszaal met hydraulisch uitschuifbare tribune en een capaciteit van 325 bezoekers. De vergaderzalen en restaurant werden volledig gerenoveerd en vormden de verbinding tussen de Martinihal en de evenementenhal. Het U-vormige complex kreeg een nieuwe hoofdentree aan het plein, ter hoogte van de vergaderzalen.
1997 - 2001 | Plan en bouw Theater
De markt voor groot gemonteerde musicals groeide flink in de jaren '90. Producent Joop van den Ende startte voor haar grote producties ieder jaar een Nationale Tour, waarmee ze langs de grote Nederlandse theaters toerden. Omdat Groningen op dat moment geen musicaltheater had (de Stadsschouwburg had een te kleine capaciteit) gingen grote producties aan de stad Voorbij. In 1997 besloot toenmalig directeur Hans van der Zee tot een rigoureuze aanpak van de Martinihal: de evenementenhal werd gesloopt en omgebouwd tot één van de grootste theaters in Nederland.
Op 4 maart 2002 werd het theater officieel geopend door Joop van den Ende en minister Annemarie Jorritsma.
1999-2002 | Middenhal en privatisering
Met de bouw van het theater verdween de multifunctionele Evenementenhal. Om toch diverse evenementen te kunnen blijven organiseren, werd gelijktijdig met de bouw van het theater de Middenhal gerealiseerd op het voormalige voorplein. Deze moderne hal met hydraulische tribunes rondom biedt ruimte aan topsportevenementen, concerten, feesten, beurzen en grote congressen. Deels gefinancierd door Europese subsidies, werd Martiniplaza omgevormd tot een zelfstandige BV met een nieuwe naam: Martiniplaza.
2002 - 2014 | Musicaltheater, Congrescentrum, Beurshal, Topsportzaal en Pophal.
Sinds de opening heeft Martiniplaza zich gepositioneerd als dé evenementenlocatie van Noord-Nederland. Met haar schaal en diversiteit aan ruimtes was Martiniplaza vrijwel ongeëvenaard in het noorden. Het complex biedt ruimte aan grote internationale sportevenementen, beurzen, congressen en popconcerten. In 2006 werd de Middenhal uitgerust met een ruime topsportlounge, die plaats biedt aan 300 personen en een panoramisch uitzicht biedt over de hele hal.
2015 - Heden | Business & Entertainment
Martiniplaza ontwikkelt zich tot hét centrum voor business en entertainment in Noord-Nederland. Naast theaterproducties die exclusief voor Noord-Nederland worden geprogrammeerd, weten steeds meer sportbonden Martiniplaza te vinden voor grote, internationale toernooien. Met een capaciteit van meer dan 2000 bezoekers zijn binnenconcerten in Groningen exclusief te vinden in Martiniplaza. In 2024 werd Brasserie Loeks geopend en onderging de vergadervleugel een restyling. De sfeervolle brasserie creëert een open verbinding met de aangrenzende Middenhal, waardoor topsport, horeca, beurs en muziek op een harmonieuze manier samenkomen.
Hall of Highlights
1969 opening Martinihal
1971 Opening Evenementenhal
Davis Cup
U2 Talk Talk
Dire Straits Jackson 5 Fleetwood Mac, Joe Cocker, Suif Es In, Honeymoonquiz, EU Integratieconferentie, Davis Cup, EK Futsal,